Info

Tegellijm

De tegellijm normen din en 12004 kort uitgelegd

Kortom, de Europese norm DIN EN 12004 maakt onderscheid tussen bindingsparameters waaraan alle legmortel en kleefstoffen moeten voldoen of kunnen voldoen. In dit blogbericht geven we de namen van een tegellijm op en laten we u dat zien, welke tegellijm u kunt gebruiken voor uw project.

Kleefkracht C1 en C2

Wat betekent C1 en C2 voor uw tegellijm? Allereerst, wat betekent C? De C staat voor een cementachtige tegellijm. Een tegellijm gemarkeerd met C2 heeft een kleefkracht van ≥ 1,0 N per vierkante millimeter bereikt voor alle soorten lagers.
Een met C gemerkte lijm heeft een iets lagere hechtsterkte van ten minste 0,5 N per vierkante millimeter. Over het algemeen kunnen beide klassen heel goed worden gebruikt.

Meer aanduidingen voor tegellijm: F, T EN E

Extra aanduidingen op de tegellijm helpen u de exacte eigenschappen van de betreffende tegellijm te herkennen. Kortom, er zijn drie letters die staan voor verschillende eigenschappen van de lijm. Deze termen kunnen zowel betrekking hebben op de eigenschappen van een flexibele kleefstof als op de eigenschappen van een standaard kleefmortel.

De letter F staat voor snel harden. Deze tegellijm droogt aanzienlijk sneller dan een tegellijm zonder de letter F en heeft daarom een kortere verwerkingstijd. Hier wordt snel werk aangekondigd!

De letter T geeft de eigenschap van verhoogde duurzaamheid van de lijm aan. Dit zorgt voor een verminderd slippen van de tegels tijdens het lijmen. Deze lijmen zijn erg populair voor tegels van groot formaat.

Een andere markering duidt op een langere verwerkingstijd van de lijm: de letter E staat voor een lange open tijd van de tegellijm.

Combinaties zijn ook mogelijk: er zijn enkele tegellijmen die de aanduidingen FT of TE dragen. Maar dat verandert niets aan de betekenis van de letters. Het geeft alleen aan dat een kleefmiddel verschillende van deze eigenschappen heeft en bijvoorbeeld tegelijkertijd snel uithardt en een hogere stabiliteit (FT) heeft.

F (snelle instelling) = snelle uitharding
T (thixotroop) = verminderd slippen
E (verlengde open tijd) = verlengde open tijd

Doorbuigen: Valt de tegellijm in klasse S1 of S2 

De aanduiding S1 of S2 maakt geen deel uit van DIN EN 12004. Niettemin is deze markering belangrijk en verschijnt deze in elke tegellijmaanduiding. S1 krijgt tegellijmen die minstens 2,5 millimeter buigen voordat ze breken. S2 kan nog meer buigen: deze kleefstoffen leveren meer dan 5 millimeter op voordat ze breken. Dit maakt ze zeer flexibel en kan ook voor zeer specifieke doeleinden worden gebruikt.

S1 - de lijm is minimaal 2,5 mm buigbaar voordat deze breekt.
S2 - de lijm is minimaal 5,0 mm buigbaar voordat deze breekt.
description bild

Misschien vinden ze dat ook leuk

Het vinden van de juiste badkamertegels

Het vinden van de juiste badkamertegels

De badkamer is in de meeste gevallen een van de grootste tegelprojecten in huis. De badkamer is de plaats waar tegels op de vloer en op alle wanden worden aangebracht. De keuze van de tegels voor wand en vloer moet goed worden overwogen, omdat ze bepalend zijn voor de sfeer in de badkamer.

Ultieme ontwerp-tip voor uw badkamer

Ultieme ontwerp-tip voor uw badkamer

Deze designtip voor de badkamer is eenvoudig te gebruiken en heeft een immens effect! In dit item leggen we uit hoe je een heel eenvoudige techniek kunt gebruiken om de badkamer veel effectiever te maken, onafhankelijk van de tegel die je gebruikt!

10 wetenswaardigheden over het thema badkamer

10 wetenswaardigheden over het thema badkamer

Hoe lang brengen mensen gemiddeld door in de badkamer?
Wat zijn de trends voor de komende jaren?
En hoe groot is de gemiddelde badkamer?
Naar aanleiding van een uitgebreide studie is men hierachter gekomen. In onze blog kun je de 10 belangrijkste feiten achterhalen!

Betonlook in de badkamer

Betonlook in de badkamer

Betonlook is al lang gevestigd in de outdoorsector. Vooral patiotegels zijn erg populair in deze puristische look. Maar inmiddels blijft de betonlook niet langer beperkt tot buitenruimten. Het wordt nu ook steeds meer in binnenruimtes toegepast zoals badkamers!

Tegeltrends: zwart en wit is weer

Tegeltrends: zwart en wit is weer "in"

Sommige trends gaan nooit weg. Dat is ook zo bij de tegels, die in deze blogpost worden vermeldt. Tegels in zwart en wit! Er zijn talloze manieren om een tijdloze stijl te creëren in de badkamer, keuken of woonkamer. Slechts een van deze creëert een zeer speciale sfeer. De sfeer van zwart en wit!

Tegels in de woonkamer

Tegels in de woonkamer

Laat je inspireren om tegels in je woonkamer te leggen. 
Tegenwoordig is er enorm veel keuze in formaten en uitvoeringen.
Zelfs houttegels die van echt hout niet meer te onderscheiden zijn behoren tot de mogelijkheden.

Vilbostone en Vilbostoneplus van Villeroy & Boch

Vilbostone en Vilbostoneplus van Villeroy & Boch

Vilbostone is de naam van de porcellanato tegels van Villeroy & Boch. Vilbostone is een eigennaam, die dus alleen door Villeroy & Boch wordt gebruikt voor zijn eigen porcellanato.

Antislip klassen

Antislip klassen

Onze merkfabrikanten bieden hun tegels vaak in verschillende antislipklassen aan. Volgens de EG-bouwproductenverordening moet elke vloer veilig zijn voor de toepassing waarvoor je deze gebruikt. Daarbij is de slipweerstand een van de vereisten voor de vloer.

Modulaire tegelseries

Modulaire tegelseries

In onze online winkel vindt u talrijke tegelseries, die modulair zijn. Dit betekent dat de tegels niet alleen beschikbaar zijn in één formaat, maar in verschillende combineerbare formaten.

Voegkleur

Voegkleur

Hieronder kun je informatie vinden om je te helpen de juiste voegkleur te kiezen.

Voegbreedte

Voegbreedte

Kies de juiste voegbreedte bij uw tegel.

Tegellijm

Tegellijm

Waar moet je op letten als je tegels gaat aanbrengen.

Variatie- en kleurspellen voor authentieke vloeren en wanden

Variatie- en kleurspellen voor authentieke vloeren en wanden

Sommige series worden geproduceerd met een speciale variëteit omdat in de natuur geen steen hetzelfde is en een betonnen vloer verschillende verweerd is. In sommige series vindt u bijvoorbeeld een label dat aangeeft dat de tegels van uw keuze in verschillende tinten worden afgeleverd.

Terras en woonkamer samengevoegd

Terras en woonkamer samengevoegd

Het idee is niet nieuw om woonruimtes zo open en helder mogelijk te bouwen. Vooral bij het plannen van nieuwe gebouwen is het belangrijk om zelfs de kleinste nissen zo open en ruim mogelijk te maken. Geen wonder dat steeds meer ruimte in en rond het huis worden betrokken bij de moderne bouwwijze.

Tegel slijtgroepen

Tegel slijtgroepen

Wat betekend de slijtgroep bij tegels eigenlijk en hoe duiden de tegelproducenten deze aan.

Gerectificeerde, niet-gerectificeerde tegels

Gerectificeerde, niet-gerectificeerde tegels

Onder een aantal tegels staat bij de productdetails aangegeven: Gerectificeerd: Ja
In het hieronder beschreven blog wordt dit duidelijk uitgelegd.
Sommige tegels zijn zowel als gerectificeerd en niet gerectificeerd te bestellen.
Voordeel van gerectificeerde tegels is dat men met een extreem smalle voeg kan werken.

Categorieën

Bezoek onze Showroom

Tegelstudio Showroom

Vind ons op Facebook

Tags