Prijsbelofte Showroom Nog vragen? +31 (0)478 - 69 11 63
tegelstudio.nl monster cashback
Op zaterdag 27 april (Koningsdag) en op donderdag 9 mei (Hemelvaartsdag) zijn wij gesloten.

Op maandag 20 mei zijn wij van 10:00 tot 16:00 uur geopend. Kom dus op 2e Pinksterdag gezellig langs in onze 2500 m² showroom in Tienray.
Onze verkoopspecialisten staan voor je klaar en helpen je graag bij het vinden van jouw nieuwe tegelvloer of badkamer.

Kayleigh | 26-07-2019 2 Minuten

Tegels op de juiste manier boren

Hoe kun je het beste een gat boren in een keramische tegel?

Veilig boren in tegels

In de regel kunt u keramische tegels boren met behulp van conventionele hardmetalen boren. Met een centerpunt markeer je eerst het midden van je gat door er met een hamer licht op te slaan. Hierdoor kunt U voorkomen dat uw boor op het gladde en meestal geglazuurde oppervlak van de plaats glijdt. Met een hardmetalen of glaskeramiekboor kunt u vervolgens het gewenste gat boren.

Voor nauwkeurige, grotere gaten, ten behoeve van bijvoorbeeld een waterleiding of afvoer, kun je een holle diamantboor gebruiken bij zowel een droog als nat boorproces. Het wordt ook aanbevolen om het gat eerst voor te boren met een kleine boor. Een boormal kan is de beste manier om de boring te vereenvoudigen.

Boren in keramiek

• Als de tegel in cement is gezet kunnen hardmetalen of glaskeramische boren worden gebruikt
• Grotere gaten worden geboord met een diamantboor
• Om slippen te voorkomen, wordt het midden gemarkeerd met een centerpunt of er wordt gebruik gemaakt van een boormal.

Tip

Zorg ervoor dat de tegel rust op een vlak dat niet meegeeft. Holle tegels kunnen breken of scheuren!

Porcellanato kan zowel nat als droog worden geboord. Het gemakkelijkst is als je een diamantboor neemt met de gewenste diameter. Om ervoor te zorgen dat de boor tijdens het boren niet vastgrijpt, wordt de diamantboor onder een kleine hoek gezet waarbij de boor langzaam draait. Door water toe te voegen, kun je stofontwikkeling voorkomen.

Het is bijzonder belangrijk dat de tegel tijdens het boren op een vlak en stabiel oppervlak rust. Als de ondergrond niet vlak of stabiel is kan de tegel breken. Diamantboren hebben meestal geen middelpunt, dus is het aan te bevelen een boormal te gebruiken om het werk gemakkelijker te maken.

Boren in porcellanato

Gaten, bijvoorbeeld voor waterleidingen of afvoer, moeten worden geboord met behulp van een diamantboor en natte boortechniek en met behulp van een boormal.
De tegel moet vlak en stevig rusten, omdat deze tijdens het boren anders kan trillen of breken