Prijsbelofte Showroom Nog vragen? +31 (0)478 - 69 11 63
tegelstudio.nl monster cashback
Van zondag 21 t/m dinsdag 23 april, op zaterdag 27 april (Koningsdag) en op donderdag 9 mei (Hemelvaartsdag) zijn wij gesloten.

Op maandag 20 mei zijn wij van 10:00 tot 16:00 uur geopend. Kom dus op 2e Pinksterdag gezellig langs in onze 2500 m² showroom in Tienray.
Onze verkoopspecialisten staan voor je klaar en helpen je graag bij het vinden van jouw nieuwe tegelvloer of badkamer.

Kayleigh | 14-07-2023 2 Minuten

Tegel slijtgroepen

Wat betekent de slijtgroep bij tegels eigenlijk en hoe duiden de tegelproducenten deze aan.

Tegel slijtgroepen, waar moet je op letten
Allereerst, tegels kunnen in verschillende categorieën worden onderverdeeld: keramische en porcellanato tegels. Porcellanato wordt geglazuurd en ongeglazuurd geproduceerd. Het geglazuurde oppervlak van deze tegels kan na verloop van tijd tekenen van slijtage vertonen. Daarom zijn tegels verdeeld in klassen of groepen. Afhankelijk van de intensiteit van gebruik moet een overeenkomstig slijtklasse worden uitgekozen. Als de tegels op een plaats wordt gelegd die extreem belast wordt, zoals een entreebereik, is het beter om ongeglazuurde tegels te kiezen.

Waardoor slijt een tegel?

De slijtage is afhankelijk van verschillende factoren. Dit omvat ook de gebruiksfrequentie. Hoe vaak worden de tegels belopen? Worden ze thuis gebruikt of in een openbare ruimte? Een ander aspect is de plek van de tegel. Hoe zijn de vervuilingsomstandigheden daar? Liggen de tegels direct in het achter het terras of bij de voordeur? Is er sprake van mechanisch gebruik zoals belasting door auto’s? Bovendien zijn de slijteigenschappen afhankelijk van het type glazuur en hoe dik de tegels met glazuur zijn bekleed en of ze glanzend, half glanzend of mat zijn. Al deze factoren spelen een rol bij de slijtklasse waar een tegel op ingedeeld wordt. Na deze informatie is het eenvoudiger om de geschikte tegels te kiezen voor je project.

Slijtklasse 0 - lichtste belasting

Deze tegels zijn niet geschikt voor het vloeroppervlak. De meeste fabrikanten van merknamen, waaronder Villeroy & Boch, bieden geen tegels aan in deze slijtklasse.

Slijtklasse 1 - zeer licht gebruik

Tegels in slijtklasse 1 worden over het algemeen gebruikt in privé sanitaire ruimtes of in slaapruimtes. De kamers hebben een vrij lage gebruiksfrequentie en worden meestal betreden met zachte zolen zonder krassende vervuiling zoals zand.

Slijtklasse 3 - gemiddelde belasting

Deze slijtklasse wordt waarschijnlijk het meest gebruikt voor privéruimtes. Woonruimtes, vloeren, gangen, balkons of loggia's worden gelegd met tegels van deze klasse. Voor keukens moet eerder gedacht worden aan tegels in slijtklasse 4.

Slijtklasse 4 - zwaardere belasting

Deze ruimtes worden over het algemeen intensiever gebruikt. De vervuiling en belasting is binnen een normaal bereik. Met name keukens, ingangen, terrassen of hotelkamers worden hiermee vaak voorzien.

Slijtklasse 5 – zware belasting

Tegels in deze klasse zijn bestand tegen een zeer zware belasting. De belasting bestaat bijvoorbeeld uit het grote aantal bezoekers dat er gebruik van maakt. De mogelijk bestaat dat vuil aan schoenen de vloer bevuild. Deze tegels worden bijvoorbeeld gebruikt in bakkerijen, snackbars of hotelingangen. Voor privégebruik is deze categorie niet interessant.
Kayleigh

Ik ben Online Content Creator bij Tegelstudio en houd je op de hoogte van de nieuwste collecties, trends en ontwikkelingen op het gebied van tegels en sanitair. Mijn specialiteit, trends en lifestyle onderwerpen!

Toon alle artikelen van Kayleigh.

Dit vind je misschien ook interessant