Prijsbelofte Showroom Nog vragen? +31 (0)478 - 69 11 63
tegelstudio.nl monster cashback

Op maandag 1 april zijn wij van 10:00 tot 16:00 uur geopend. 
Kom dus op 2e Paasdag gezellig langs in onze 2500 m² showroom in Tienray.
Onze verkoopspecialisten staan voor je klaar en helpen je graag bij het vinden van jouw nieuwe tegelvloer of badkamer.

Team Tegelstudio
Kayleigh | 30-06-2023 2 Minuten

Gerectificeerde, niet-gerectificeerde tegels

Wat is het verschil tussen gerectificeerd en niet gerectificeerd

Gerectificeerde tegels

Gerectificeerde tegels worden ook wel gekalibreerde tegels genoemd. Sommige fabrikanten gebruiken de term gerectificeerd voor hun tegels, anderen noemen ze gekalibreerd. De betekenis is verder hetzelfde. Na het bakproces worden de tegels exact op maat gezaagd. De afmetingen van de tegels komen dan overeen. Aan de randen krijgen de tegels ook een exacte hoek van 90°. Dergelijke tegels kunnen met een zeer smalle voeg vanaf 2mm worden aangebracht.

Niet-gerectificeerde tegels

Dit type tegel heeft meestal geen algemene naam. Soms worden ze tegels met natuurlijke rand aangeduid of gewoon als niet-gerectificeerde tegels. Over het algemeen is de kant van deze tegels iets ronder. Het ziet er enigszins onregelmatig uit en is erg populair voor tegels in terracotta of bij een meer antieke vloer. Beide tegelvarianten hebben ieder zijn voordelen.

Voordeel van niet-gerectificeerde tegels

Niet-gerectificeerde tegels hoeven niet zo nauwkeurig te worden gelegd als gerectificeerde tegels. De iets wat onregelmatige kanten zorgen ervoor dat de voegbreedte iets varieert waardoor kleine fouten bij het leggen niet meteen worden afgestraft. Over het algemeen is bij niet-gerectificeerde tegels de voeg ook iets breder. Deze manier van leggen wordt vaak bij klassiekere vloeren toegepast.

Voordeel van gerectificeerde tegels

Tegenwoordig kiest men steeds vaker voor gerectificeerde tegels omdat een vloer met deze tegels een heel strak eindresultaat oplevert. Doordat de tegels exact op maat gezaagd worden is het mogelijk om zeer smalle voegen te realiseren. Minimaal moet een voeg van 2 mm worden aangehouden vanwege de natuurlijke uitzetting van tegels. Met gerectificeerde tegels ontstaat een zeer moderne en vlakke vloer.

Geruwde kanten

Sommige tegelfabrikanten produceren ook gerectificeerde tegels waarbij de kant enigszins ruw of gebroken is. Deze kanten variëren en vallen binnen de standaard marge. Dit type tegel wordt vaak gebruikt voor een klassieke vloer waarbij de voegen ook automatisch iets breder worden gemaakt.

Het werken van tegels: krimpen en uitzetten

Tegels worden verkregen uit natuurlijke grondstoffen en zijn onderhevig aan veranderingen als gevolg van externe invloeden. Ze kunnen iets krimpen of iets uitzetten. Voegen kunnen dit opvangen. Zonder een voeg kunnen deze fluctuaties niet worden gecompenseerd. Als gevolg hiervan zouden de tegels tegen elkaar gaan duwen bij het uitzetten met als gevolg dat deze breken en dat de vloer loslaat van de ondergrond onder invloed van de druk.

Tegels en hun formaten

Uitzetten en krimpen als gevolg van warm en koud spelen natuurlijk ook een rol tijdens het bakproces van de tegels. Er wordt gewerkt met bijzonder hoge temperaturen. Daarom kunnen bij de tegelproductie in de fabriek verschillen in formaat ontstaan.
Kayleigh

Ik ben Online Content Creator bij Tegelstudio en houd je op de hoogte van de nieuwste collecties, trends en ontwikkelingen op het gebied van tegels en sanitair. Mijn specialiteit, trends en lifestyle onderwerpen!

Toon alle artikelen van Kayleigh.

Dit vind je misschien ook interessant