Uitleg

Gerectificeerde, niet-gerectificeerde tegels

Wat zijn gerectificeerde, niet-gerectificeerde tegels

Gerectificeerde tegels worden ook wel gekalibreerde tegels genoemd. Sommige fabrikanten gebruiken de term gerectificeerd voor hun tegels, anderen noemen ze gekalibreerd. De betekenis is verder hetzelfde.
Na het bakproces worden de tegels exact op maat gezaagd. De afmetingen van de tegels komen dan heel precies overeen. Aan de randen krijgen de tegels ook een exacte hoek van 90°. Dergelijke tegels kunnen met een zeer smalle voeg vanaf 2mm worden aangebracht.

Niet-gerectificeerde tegels

Dit type tegel heeft meestal geen algemene naam. Soms worden ze tegels met natuurlijke rand aangeduid of gewoon als niet-gerectificeerde tegels.

Over het algemeen is de kant van deze tegels iets ronder. Het ziet er enigszins onregelmatig uit en is erg populair voor tegels in terracotta of bij een meer antieke vloer. Beide tegelvarianten hebben ieder zijn voordelen.

Voordeel van niet-gerectificeerde tegels

Niet-gerectificeerde tegels hoeven niet zo nauwkeurig te worden gelegd als gerectificeerde tegels. De iets onregelmatige kanten zorgen ervoor dat de voegbreedte iets varieert waardoor kleine fouten bij het leggen niet meteen worden afgestraft. Over het algemeen is bij niet-gerectificeerde tegels de voeg ook iets breder. Deze manier van leggen wordt vaak bij iets klassiekere vloeren toegepast.

Voordeel van gerectificeerde tegels

Tegenwoordig kiest men steeds vaker voor gerectificeerde tegels omdat een vloer met deze tegels een heel strak eindresultaat oplevert. Doordat de tegels exact op maat gezaagd worden is het mogelijk om zeer smalle voegen te realiseren. Minimaal moet een voeg van 2 mm worden aangehouden vanwege de natuurlijke uitzetting van tegels. Met gerectificeerde tegels ontstaat een zeer moderne en vlakke vloer.

Hoe herken je gerectificeerde of niet-gerectificeerde tegels

Om het gemakkelijker voor u te maken om de juiste tegels te vinden, plaatsen wij bij de gerectificeerde tegels in onze online winkel dit icoontje:

Geruwde kanten

Sommige tegelfabrikanten produceren ook gerectificeerde tegels waarbij de kant enigszins ruw of gebroken is. Deze kanten variëren vallen binnen standaardvariaties. Dit type tegel wordt meer gebruikt voor een klassieke vloer waarbij de voegen ook automatisch iets breder worden gemaakt.

Het werken van tegels: krimpen en uitzetten

Tegels worden verkregen uit natuurlijke grondstoffen en zijn onderhevig aan veranderingen als gevolg van externe invloeden. Ze kunnen iets krimpen of iets uitzetten. Voegen kunnen dit opvangen. Zonder een voeg konden deze fluctuaties niet worden gecompenseerd. Als gevolg hiervan zouden de tegels tegen elkaar gaan duwen bij het uitzetten met als gevolg dat deze breken en dat de vloer loslaat van de ondergrond onder invloed van de druk.

Tegels en hun formaten

Uitzetten en krimpen als gevolg van warmte en koude spelen natuurlijk ook een rol tijdens het bakproces van de tegels. Er wordt gewerkt met bijzonder hoge temperaturen. Daarom kunnen bij de tegelproductie in de fabriek verschillen in formaat ontstaan.

Onze merkfabrikanten hechten echter veel waarde aan een exacte maat. Dit is belangrijk omdat, zelfs bij een verschil van slechts één millimeter per tegel op grotere oppervlakken soms centimetergrootte verschillen kunnen optreden bij het leggen. Daarom worden de meeste tegels na het bakproces gerectificeerd of gekalibreerd.

Misschien vinden ze dat ook leuk

Het vinden van de juiste badkamertegels

Het vinden van de juiste badkamertegels

De badkamer is in de meeste gevallen een van de grootste tegelprojecten in huis. De badkamer is de plaats waar tegels op de vloer en op alle wanden worden aangebracht. De keuze van de tegels voor wand en vloer moet goed worden overwogen, omdat ze bepalend zijn voor de sfeer in de badkamer.

Ultieme ontwerp-tip voor uw badkamer

Ultieme ontwerp-tip voor uw badkamer

Deze designtip voor de badkamer is eenvoudig te gebruiken en heeft een immens effect! In dit item leggen we uit hoe je een heel eenvoudige techniek kunt gebruiken om de badkamer veel effectiever te maken, onafhankelijk van de tegel die je gebruikt!

10 wetenswaardigheden over het thema badkamer

10 wetenswaardigheden over het thema badkamer

Hoe lang brengen mensen gemiddeld door in de badkamer?
Wat zijn de trends voor de komende jaren?
En hoe groot is de gemiddelde badkamer?
Naar aanleiding van een uitgebreide studie is men hierachter gekomen. In onze blog kun je de 10 belangrijkste feiten achterhalen!

Betonlook in de badkamer

Betonlook in de badkamer

Betonlook is al lang gevestigd in de outdoorsector. Vooral patiotegels zijn erg populair in deze puristische look. Maar inmiddels blijft de betonlook niet langer beperkt tot buitenruimten. Het wordt nu ook steeds meer in binnenruimtes toegepast zoals badkamers!

Tegeltrends: zwart en wit is weer

Tegeltrends: zwart en wit is weer "in"

Sommige trends gaan nooit weg. Dat is ook zo bij de tegels, die in deze blogpost worden vermeldt. Tegels in zwart en wit! Er zijn talloze manieren om een tijdloze stijl te creëren in de badkamer, keuken of woonkamer. Slechts een van deze creëert een zeer speciale sfeer. De sfeer van zwart en wit!

Tegels in de woonkamer

Tegels in de woonkamer

Laat je inspireren om tegels in je woonkamer te leggen. 
Tegenwoordig is er enorm veel keuze in formaten en uitvoeringen.
Zelfs houttegels die van echt hout niet meer te onderscheiden zijn behoren tot de mogelijkheden.

Vilbostone en Vilbostoneplus van Villeroy & Boch

Vilbostone en Vilbostoneplus van Villeroy & Boch

Vilbostone is de naam van de porcellanato tegels van Villeroy & Boch. Vilbostone is een eigennaam, die dus alleen door Villeroy & Boch wordt gebruikt voor zijn eigen porcellanato.

Antislip klassen

Antislip klassen

Onze merkfabrikanten bieden hun tegels vaak in verschillende antislipklassen aan. Volgens de EG-bouwproductenverordening moet elke vloer veilig zijn voor de toepassing waarvoor je deze gebruikt. Daarbij is de slipweerstand een van de vereisten voor de vloer.

Modulaire tegelseries

Modulaire tegelseries

In onze online winkel vindt u talrijke tegelseries, die modulair zijn. Dit betekent dat de tegels niet alleen beschikbaar zijn in één formaat, maar in verschillende combineerbare formaten.

Voegkleur

Voegkleur

Hieronder kun je informatie vinden om je te helpen de juiste voegkleur te kiezen.

Voegbreedte

Voegbreedte

Kies de juiste voegbreedte bij uw tegel.

Tegellijm

Tegellijm

Waar moet je op letten als je tegels gaat aanbrengen.

Variatie- en kleurspellen voor authentieke vloeren en wanden

Variatie- en kleurspellen voor authentieke vloeren en wanden

Sommige series worden geproduceerd met een speciale variëteit omdat in de natuur geen steen hetzelfde is en een betonnen vloer verschillende verweerd is. In sommige series vindt u bijvoorbeeld een label dat aangeeft dat de tegels van uw keuze in verschillende tinten worden afgeleverd.

Terras en woonkamer samengevoegd

Terras en woonkamer samengevoegd

Het idee is niet nieuw om woonruimtes zo open en helder mogelijk te bouwen. Vooral bij het plannen van nieuwe gebouwen is het belangrijk om zelfs de kleinste nissen zo open en ruim mogelijk te maken. Geen wonder dat steeds meer ruimte in en rond het huis worden betrokken bij de moderne bouwwijze.

Tegel slijtgroepen

Tegel slijtgroepen

Wat betekend de slijtgroep bij tegels eigenlijk en hoe duiden de tegelproducenten deze aan.

Gerectificeerde, niet-gerectificeerde tegels

Gerectificeerde, niet-gerectificeerde tegels

Onder een aantal tegels staat bij de productdetails aangegeven: Gerectificeerd: Ja
In het hieronder beschreven blog wordt dit duidelijk uitgelegd.
Sommige tegels zijn zowel als gerectificeerd en niet gerectificeerd te bestellen.
Voordeel van gerectificeerde tegels is dat men met een extreem smalle voeg kan werken.

Categorieën

Bezoek onze Showroom

Tegelstudio Showroom

Vind ons op Facebook

Tags