Prijsbelofte Showroom Nog vragen? +31 (0)478 - 69 11 63
tegelstudio.nl monster cashback
Van zondag 21 t/m dinsdag 23 april, op zaterdag 27 april (Koningsdag) en op donderdag 9 mei (Hemelvaartsdag) zijn wij gesloten.

Op maandag 20 mei zijn wij van 10:00 tot 16:00 uur geopend. Kom dus op 2e Pinksterdag gezellig langs in onze 2500 m² showroom in Tienray.
Onze verkoopspecialisten staan voor je klaar en helpen je graag bij het vinden van jouw nieuwe tegelvloer of badkamer.

Kayleigh | 30-06-2023 2 Minuten

Antislip klassen

Onze merkfabrikanten bieden hun tegels vaak in verschillende antislipklassen aan. Volgens de EG-bouwproductenverordening moet elke vloer veilig zijn voor de toepassing waarvoor je deze gebruikt. Daarbij is de slipweerstand een van de vereisten voor de vloer.

Het is begrijpelijk dat in sommige ruimtes speciale voorwaarden gelden, met name in ruimtes zoals zwembaden of sanitaire voorzieningen. Zowel geglazuurde als ongeglazuurde porcellanato tegels kunnen aan verschillende eisen voldoen, zoals een fijnkorrelig, ruw of geprofileerd oppervlak. Zelfs met hele kleine tegels of mozaïeken krijgt de vloer een speciale antislipweerstand omdat de voegen hier hun steentje bijdragen.

Slipweerstand klassen

De volgende klassen zijn gedifferentieerd voor tegels die in de openbare ruimte worden gebruikt Ruimtes die toegankelijk zijn op blote voeten vallen onder beoordelingsgroepen A, B en C Voor ruimtes die normaal met schoeisel worden betreden gelden de groepen R9 tot en met R13. Deze evaluaties zijn nog niet vastgesteld voor privéruimtes, waarbij met name bij inloopdouches sterk wordt aanbevolen geschikte antislip tegels te selecteren (beoordelingsgroep B).

Antislip klassen

Voor privéruimtes zijn de slipweerstandsklassen R12-13 niet relevant. Deze klassen zijn specifiek gedefinieerd voor de industrie. Ze zijn van belang wanneer in een ruimte bijvoorbeeld zuivelproducten, oliën of andere voedingsmiddelen worden geproduceerd waarbij de vloer veilig begaanbaar is voor het personeel. Voor commerciële gebieden worden de volgende antislipklassen gebruikt, waar u zich aan kunt oriënteren:
  • R9 - Entreegebieden binnen
  • R10 / 11 - Ingangszones buiten
  • R9 - trap naar binnen
  • R10 / 11 - trap naar buiten
  • R9 - toiletten
  • R10 - kleedkamers en wasruimtes

description bild

Hoe hoger de antislipklasse, hoe ruwer het oppervlak. Dit is natuurlijk logisch, omdat de tegels meer weerstand moeten bieden.  Hoe ruwer het oppervlak, des te hoger de slipweerstandsklasse. Dit brengt echter wel met zich mee dat het schoonmaken hierdoor iets bemoeilijkt wordt. Bedenk dus eerst voor welk toepassingsgebied de tegel gebruikt wordt.

In het kort

Tegels in openbare ruimtes zijn onderverdeeld in beoordelingsgroepen A, B en C:

A staat voor geschiktheid voor droge vloeren
B staat voor geschiktheid voor natte vloeren
C staat voor de geschiktheid voor zwembaden

De slipweerstandsklassen R9 tot R13 geven aan hoe groot de wrijvingscoëfficiënt is. Hoe hoger het getal, hoe hoger de stroefheid De antislipklassen R12-13 zijn niet relevant voor een privéomgeving. In oorsprong zijn antislipklassen eigenlijk gebaseerd op de stroefheid wanneer de tegels in een bepaalde hoek worden gelegd. Aangezien een dergelijk grote hellingshoek voor privégebruik meestal niet relevant is worden de verschillende klassen voor thuisgebruik meer op het doel dan op de hellingshoek gebaseerd.
Kayleigh

Ik ben Online Content Creator bij Tegelstudio en houd je op de hoogte van de nieuwste collecties, trends en ontwikkelingen op het gebied van tegels en sanitair. Mijn specialiteit, trends en lifestyle onderwerpen!

Toon alle artikelen van Kayleigh.

Dit vind je misschien ook interessant