Prijsbelofte Showroom Nog vragen? +31 (0)478 - 69 11 63
tegelstudio.nl monster cashback
Van zondag 21 t/m dinsdag 23 april, op zaterdag 27 april (Koningsdag) en op donderdag 9 mei (Hemelvaartsdag) zijn wij gesloten.

Op maandag 20 mei zijn wij van 10:00 tot 16:00 uur geopend. Kom dus op 2e Pinksterdag gezellig langs in onze 2500 m² showroom in Tienray.
Onze verkoopspecialisten staan voor je klaar en helpen je graag bij het vinden van jouw nieuwe tegelvloer of badkamer.

Janou | 07-09-2021 2 Minuten

Gerectificeerd vs. niet-gerectificeerd

Heb jij je ook altijd al afgevraagd wat nu toch precies het verschil is tussen een gerectificeerde en een niet-gerectificeerde tegel en waaraan je dit kunt zien? Dan ben je hier op de juiste plek terecht gekomen! Lees snel verder, want in deze blog geven we meer informatie over dit onderwerp.

Gerectificeerde tegels

Gerectificeerde tegels worden ook wel gekalibreerde of gezaagde tegels genoemd. Dit type tegels wordt namelijk exact op maat gezaagd na het bakproces. Hierdoor zijn de tegels dus maatvast en kun je rechte kanten en hoeken van 90° garanderen. Ook creëer je direct een strakker eindresultaat doordat deze tegels met een minimale voeg (vanaf 2mm) kunnen worden aangebracht.

Niet-gerectificeerde tegels

Niet-gerectificeerde tegels staan bekend als keramische tegels met natuurlijke rand. Dit type tegels wordt na het bakproces juist niet op maat gezaagd, daardoor zijn de kanten en hoeken eerder wat ronder. De onregelmatige structuur zorgt voor een antieke look, en is bijvoorbeeld erg populair voor tegels in terracotta. Deze tegels kunnen, met een voegbreedte vanaf 3mm wat minder strak tegen elkaar worden geplaatst dan de gerectificeerde tegels.

Aan beide varianten zitten natuurlijk zowel voor- als nadelen. Om een weloverwogen keuze te kunnen maken, hebben we deze hieronder alvast even voor je op een rijtje gezet!

Voor- en nadelen

Gerectificeerde tegels

Er wordt steeds vaker voor gerectificeerde tegels gekozen. Vooral in moderne woningen en gebouwen staat een gerectificeerde tegel heel mooi, doordat deze dichter en strakker tegen elkaar aangelegd kunnen worden, met een veel dunnere voeg. Een bijkomend nadeel is echter, dat bij plaatsing de vloer of wand vlak en strak moet zijn. Als dit niet 100% het geval is, zul je dit terugzien in het resultaat. Als je met gerectificeerde tegels gaat werken, moet je er dus goed op letten dat de onderliggende oppervlakte vlak is. Hier kun je van te voren voor zorgen door deze bijvoorbeeld te egaliseren. Ook het leggen van dit type tegels vereist veel meer tijd door de strakke, rechte kanten en hoeken.
 
Niet-gerectificeerde tegels

Niet-gerectificeerde tegels zijn een stuk minder strak, en dus ook eenvoudiger en goedkoper om te (laten) plaatsen. Vooral bij een landelijke stijl is het mooier om voor dit type tegels te kiezen, door de robuustere uitstraling die ze met zich meebrengen. Als wanden of vloeren niet egaal genoeg zijn, kun je het beste voor niet-gerectificeerde tegels kiezen. Iedere oneffenheid is namelijk minder of zelfs helemaal niet meer zicht- en voelbaar. Echter, door de rondere kanten en hoeken zijn de voegen vaak veel breder. Hierdoor zal je niet-gerectificeerde vloer of wand een stuk minder strak uit de verf komen.

Zelf herkennen

Nu het verschil duidelijk is, blijft er nog een vraag over: waaraan kun je nu tijdens het (online) shoppen zelf zien of een tegel wel of niet gerectificeerd is? Daar hebben wij natuurlijk iets op gevonden! Om het eenvoudiger te maken om de juiste match te vinden, kun je op onze website altijd bij de productdetails vinden om welk type tegel het gaat.
Janou

Ik ben Social Media Marketeer bij Tegelstudio en verzorg content voor alle Social Media kanalen binnen dit bedrijf. Ik houd je op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen & trends en deel inspiratie voor alle ruimtes in en rondom huis.

Toon alle artikelen van Janou.

Dit vind je misschien ook interessant