Prijsbelofte Showroom Nog vragen? +31 (0)478 - 69 11 63
tegelstudio.nl monster cashback
Van zondag 21 t/m dinsdag 23 april, op zaterdag 27 april (Koningsdag) en op donderdag 9 mei (Hemelvaartsdag) zijn wij gesloten.

Op maandag 20 mei zijn wij van 10:00 tot 16:00 uur geopend. Kom dus op 2e Pinksterdag gezellig langs in onze 2500 m² showroom in Tienray.
Onze verkoopspecialisten staan voor je klaar en helpen je graag bij het vinden van jouw nieuwe tegelvloer of badkamer.

Janou | 11-01-2022 2 Minuten

Wat zijn keramische tegels?

Wat zijn keramische tegels?
Je bent op zoek naar nieuwe tegels voor in of rond je huis, maar er is zo ontzettend veel te kiezen. Naast de verschillende kleuren, vormen, maten en patronen zijn er ook verschillende soorten tegels te verkrijgen. Zo zetten we vandaag de keramische tegels in de spotlight. Ben je benieuwd wat deze term nu precies inhoudt, welke tegels er allemaal onder deze noemer vallen en wat de voor- en nadelen van deze tegelsoort zijn? Je vindt het allemaal in deze informatieblog!

Wat zijn keramische tegels?

Keramiek betekent in de oven gebakken. Keramische tegels bestaan voor het grootste deel uit klei en (porselein)aarde, die dus in de oven bij enorm hoge temperaturen (tot wel 1250 graden Celcius) gebakken worden. Om dit type tegels nog sterker te maken worden er mineralen toegevoegd. Daarnaast worden ze soms afgewerkt met een glazuurlaagje. De samenstelling van keramische tegels zoals de gelaagdheid van de ingrediënten en het bakproces zorgen ervoor dat er verschillende soorten keramische tegels ontstaan. Zo kunnen de diktes variëren en kan ook de hardheid uiteenlopen. Het ligt er dus maar net aan, waar je naar op zoek bent.

Verschillende soorten

Je kunt kiezen voor geglazuurde of ongeglazuurde keramische tegels. Die eerste soort krijgt door de glazuurlaag een geheel eigen look en zorgt ervoor dat de tegels o.a. waterbestendig worden. De tweede soort houdt daarentegen zijn eigen kleur en geeft de tegels daardoor een natuurlijke look en feel. Echter zijn tegels zonder glazuurlaag een stuk gevoeliger voor vuil, water en krassen. Wil je graag geglazuurde keramische tegels, maar toch deze natuurlijke uitstraling? Kijk dan eens naar de keramische imitaties van natuursteen, deze zijn tegenwoordig amper nog van echt te onderscheiden.

Er zijn verschillende soorten tegels die onder de noemer keramische tegels vallen. Dat zijn onder andere porcellanato, terracotta, en splijttegels. In onze webshop zijn er vooral veel porcellanato tegels te vinden. Deze tegels worden gebakken op extreem hoge temperaturen en geglazuurd waardoor ze slijtvast, kras- en waterbestendig zijn en daarnaast ook nog eens zeer duurzaam.

Er bestaan ook keramische tegels voor buiten; deze zijn een stuk dikker (minimaal 2cm) en hebben een hoge stroefheid waardoor ze goed tegen alle weertypen bestand zijn. Zo kun je er dus voor kiezen om dezelfde tegels zowel binnen als buiten te leggen voor meer eenheid.  

Voor- en nadelen

Keramische tegels hebben veel voordelen. Zo kan het vuil bijvoorbeeld niet in de tegels trekken. Daarnaast zijn de tegels gebruiksvriendelijk aangezien ze erg makkelijk schoon te maken en te onderhouden zijn, ze kunnen zelfs prima tegen chemische middelen. Ze zijn extreem sterk en zoals hierboven reeds vermeldt – als ze geglazuurd zijn -  zijn ze slijtvast, kras-, vuur- en waterbestendig. Ideaal voor in elke ruimte, zowel voor de badkamer of het toilet als voor de keuken of de woonkamer, aangezien deze tegelsoort - doordat deze gemaakt is van natuurlijke materialen - erg duurzaam is.

Natuurlijk heeft deze tegelsoort, net als alle anderen ook een aantal nadelen. Zo kunnen de tegels erg koud en hard aanvoelen, dit is echter goed op te lossen door ze te combineren met vloerverwarming; dit soort tegels geleidt de warmte ook nog eens bijzonder goed, waardoor het gelijkmatig overal even warm aanvoelt. Dit betekent ook dat het in de zomer lekker koel blijft binnen. Als je voor de geglazuurde keramiek tegel kiest, kies je voor een minder natuurlijke uitstraling dan sommige andere opties. Bovendien kan deze tegelsoort erg glad zijn als er wat water op ligt. Er zijn dus ook nadelen, maar naar onze mening wegen deze niet echt op tegen de vele voordelen die deze soort biedt.

Ontdek hier het ruime aanbod aan keramische en porcellanato tegels in onze webshop.  

Dit vind je misschien ook interessant