Prijsbelofte Showroom Nog vragen? +31 (0)478 - 69 11 63
tegelstudio.nl monster cashback
Van zondag 21 t/m dinsdag 23 april, op zaterdag 27 april (Koningsdag) en op donderdag 9 mei (Hemelvaartsdag) zijn wij gesloten.

Op maandag 20 mei zijn wij van 10:00 tot 16:00 uur geopend. Kom dus op 2e Pinksterdag gezellig langs in onze 2500 m² showroom in Tienray.
Onze verkoopspecialisten staan voor je klaar en helpen je graag bij het vinden van jouw nieuwe tegelvloer of badkamer.

Kayleigh | 30-06-2023 2 Minuten

De 12 beste tips voor kleine badkamers

Inhoudsopgave

Interieurontwerp

Soms moet je roeien met de riemen die je hebt. Als de ruimte van de badkamer klein is ben je vaak erg beperkt in je keuze. Je moet dan proberen de beschikbare ruimte zo effectief mogelijk te gebruiken. Een kleine badkamer betekent echter niet dat je automatisch wordt beperkt in je opties. We hebben 12 tips voor het inrichtten van kleine badkamers voor je op een rijtje gezet. Aan de hand van deze tips kun je zowel jouw badkamer visueel vergroten als ook een aangename sfeer creëren.

Tip 1: Gerectificeerde xxl-tegels op muur en vloer

Essentieel voor elk badkamerontwerp zijn natuurlijk de tegels. Voor kleine badkamers zijn royale XXL-tegels het beste. Je hoeft helemaal niet terug te deinzen voor het kiezen van grote formaten, deze helpen je namelijk jouw badkamer groter te laten lijken. Tegels van 30x90 cm kunnen bijvoorbeeld horizontaal op de muren worden geplaatst. De wanden worden daarbij visueel uitgerekt in lengte. Als je kiest voor gerectificeerde tegels, krijgen de wand en de vloer een homogene, doorlopende look, omdat de voegen zeer smal en onopvallend kunnen worden aangebracht (ongeveer 2 mm). De kleine badkamer heeft een groter oppervlak en zorgt voor een rustige totaalindruk. Kijk voor een rustig algeheel beeld in onze blogpost hoe kies je de juiste voegkleur?

Tip 2: Lichte wandtegels laten de ruimte groter lijken

Voor kleine badkamers is het belangrijk met lichte kleuren en tinten te werken, deze maken de ruimte aanzienlijk breder en meer open. Dit hoef je echter niet te beperken in je keuze want of het nu om een lichte steenlook, een koele betonnen look of klassieke witte wandtegels gaat -er is zo veel mogelijk! Blader door onze tegelmerken van A naar X en ontdek de tegels die je het leukst vind.

Tip 3: Onderbrekingen en verdeling vermijden

In veel gevallen profiteren badkamers van gekleurde onderbrekingen en scheidingswanden, in een kleine badkamer is dit echter niet het geval. Kamerverdelers laten de ruimte er nog smaller uitzien. Daarnaast zullen sterkere accenten met kleuren die de badkamer onderverdelen de grootte visueel verkleinen. Het is daarom van belang om de badkamer een zo rustig mogelijk uiterlijk te geven. Je kunt dit bereiken door wand- en vloertegels te selecteren die enerzijds goed bij elkaar passen en anderzijds niet te veel sterke contrasten daartussen hebben. Tip 4 en 12 laten zien dat een uniform ontwerp niet betekent dat je het moet doen zonder details en contrasten - integendeel! Als je gerichte keuzes maakt zorg je ervoor dat je badkamer er hoogwaardig en uniek uit komt te zien.

Tip 4: Decoratieve tegels zorgen voor een hoogwaardige look

Deze tip is extra waardevol in kleine badkamers. Omdat deze tegels een kleiner oppervlak hebben kunnen decoratieve tegels, randen en mozaïeken selectief worden gebruikt. Maak van deze gelegenheid gebruik om jouw badkamer een unieke stempel te geven en de badkamer helemaal eigen te maken. Er zijn bepaalde oppervlakken die zeer geschikt zijn om te worden versierd met decor- of mozaïektegels. Dit zijn bijvoorbeeld nissen (indien aanwezig) of de details achter de wastafel. Ook kan de doucheruimte volledig worden betegeld met decors en het gebied achter het toilet kan ook verfraaid worden om het witte keramiek nog beter tot zijn recht laten komen. Te veel contrast met de rest van de badkamer kan echter het best worden vermeden.

Tip 5: Toilet installeren op halfhoge wand

Een installatie op de muur is noodzakelijk als de stortbak van het toilet in de muur is verborgen. Voor badkamermodernisaties wordt tegenwoordig nauwelijks nog een andere oplossing gebruikt. Voor kleine badkamers is een halfhoge installatie aan de muur een zeer goede keuze. Waarom? De halfhoge muur laat "lucht" achter, in tegenstelling tot een ruimte hoog voorwendsel. De badkamer ziet er automatisch groter en opener uit. Een bijkomend positief neveneffect: het resultaat is een plank die bijzonder waardevol is in een kleine badkamer met weinig ruimte.

Tip 6: Installatie van een vloerverwarming

Voor een complete modernisering van een kleine badkamer kun je overwegen een vloerverwarmingssysteem te installeren. Vloerverwarming bespaart de ruimte die normaal door de radiator wordt ingenomen. Als alternatief zorgt een handdoekverwarming in een kleine badkamer voor een aangenaam klimaat en warmte. Hoewel het wat ruimte wegneemt, heeft het een positief neveneffect dat je handdoeken kunt ophangen. Een alternatief voor vloerverwarming zijn de Schlüter-systemen DITRA-HEAT-E: een oppervlakteverwarmingssysteem voor wanden en vloeren, dat meestal voldoende is voor verwarming in kleine badkamers en aanzienlijk meer comfort biedt.

Tip 7: Geen of een ruimtebesparende bad

De badkuip is waarschijnlijk het meest ruimtelijke element in je badkamer, daarom raden we aan twee keer na te denken, of je wel echt dat bad nodig hebt . Zonder bad kun je de ruimte heel goed gebruiken voor een ruime douche en heb je meer mogelijkheden om kasten te plaatsen voor opslagruimte. Maar mocht je nou toch dat bad willen, zijn er natuurlijk ook mogelijkheden in een kleine badkamer: Kies bijvoorbeeld voor een ruimte besparend model, zoals een hoekbad; dit gebruikt efficiënt de hoeken van de badkamer, waardoor er meer ruimte overblijft voor het was meubel, de douche en de opbergplekken. Een soortgelijke functie wordt ook geboden door asymmetrische badkuipen, die aan het voeteneinde smaller worden.

Tip 8: Bodem gelijke, open douches met glasafscheiding

Erg populair en zeker bij nieuwbouw of renoveren een goed idee: een gelijkvloerse douche met een open zijde. Dit type douche heeft verschillende voordelen. Aan de ene kant het uiterlijk: de glazen ruit doet de badkamer open lijken. De douche is nauwelijks merkbaar en neemt optisch geen oppervlak weg. Nog een groot voordeel: een douche op gelijk niveau is geschikt voor iedere leeftijd. Er is geen ingewikkelde ingang en deze kan worden geïmplementeerd in de zithoekniveaus van de douche. Nissen functioneren ook als opslagruimte voor douchegel, shampoo en andere fijne douche essentials. Een douche op vloerniveau kan bijvoorbeeld worden gemaakt met producten van Schlüter Systems of met Wedi-producten die het installeren van een dergelijke douche zeer eenvoudig maken.

Tip 9: Badkamer opgeruimd!

Kleine badkamers die daarnaast ook nog eens volgepropt zijn ogen erg rusteloos. De keuze voor badkamermeubels is van groot belang als je een harmonieuze wellness-oase wilt maken. Over het algemeen heeft een kleine badkamer minder kasten en meubels nodig, wel kun je hierdoor wat grotere meubels uitzoeken. Lange kasten, die niet zo breed zijn, lijken minder volumineus en passen elegant in het beeld van de kamer. Deze kasten kunnen ook aan de muur worden bevestigd, waardoor het reinigen van vloeren eenvoudiger wordt en er zelfs meer ruimte in de badkamer ontstaat.   

Tip 10: Functionele en decoratieve lichtbronnen

Een kleine badkamer profiteert van veel licht! Natuurlijk daglicht is het beste, maar zelfs badkamers zonder ramen kunnen groter en uitnodigend zijn met veel licht. Het beste kun je het licht systematisch installeren: op basis van waar je het meeste licht nodig denkt te hebben. Dit is in de meeste gevallen op de spiegel en op het plafond. Plafondspots of een plafondlamp kunnen voor dit doel worden geïnstalleerd. Ook voor de sfeer is het verlichtingsontwerp belangrijk. Indirect licht zoals spots zorgen voor gezellig licht dat uitnodigt tot ontspanning.       

Tip 11: Een grote spiegel vergroot de ruimte

Deze tip is natuurlijk bij de meesten al lang bekend, maar ook deze verdient een plekje in dit blog: een grote spiegel reflecteert de ruimte en maakt deze visueel groter. In een kleine badkamer is dit een snelle en gemakkelijke manier om jouw kamer groter te laten lijken!          

Tip 12: Wees zorgvuldig voor een liefhebbend ontwerp

In een kleine badkamer is veel decoratie niet mogelijk. En inderdaad, je zult jezelf in een kleine kamer iets moeten beperken, voor zover het de decoratie betreft. Te veel voltooide oppervlakken zijn onrustig en zorgen ervoor dat uw badkamer vol en ongemakkelijk wordt. Beperk je tot een paar, mooie decoratieve elementen die je in het bijzonder leuk vindt en die bij het sanitair passen. Daarnaast kun je textiel, zoals handdoeken en badlakens, gebruiken om kleuraccenten toe te voegen, die je op elk moment weer kunt aanpassen. Zo blijf je dus flexibel, met name op het gebied van kleurontwerp. Bovendien zorgen een of twee groene planten voor frisheid in badkamers met daglicht. Heb je geen ramen of daglicht? Dan kun je voor hetzelfde effect op zoek gaan naar een alternatief: hoogwaardige kunstplanten.
           

Tot slot

We zetten de belangrijkste tips nog eens voor je op een rijtje. Zorg ervoor dat de wand- en vloertegels uniform zijn qua kleur. Qua formaat zijn verschillen juist een pre! Wanneer je kiest voor een lang en smal wandformaat, creëer je automatisch meer breedte. XXL-tegels op de vloer maken een vlakke indruk. Een grote spiegel laat je kleine badkamer optisch al snel een stuk groter lijken. Een glazen douchewand zorgt voor meer openheid. Voor een gezellige sfeer heb je de juiste verlichting nodig. Deze zaken kun je beter vermijden: slechte verlichting, te donkere tegels op de muren en hoekjes die te druk zijn, bijvoorbeeld een toilet tussen muur en wastafel gepropt.            
Kayleigh

Ik ben Online Content Creator bij Tegelstudio en houd je op de hoogte van de nieuwste collecties, trends en ontwikkelingen op het gebied van tegels en sanitair. Mijn specialiteit, trends en lifestyle onderwerpen!

Toon alle artikelen van Kayleigh.

Dit vind je misschien ook interessant