Prijsbelofte Showroom Nog vragen? +31 (0)478 - 69 11 63
tegelstudio.nl monster cashback
Op zaterdag 27 april (Koningsdag) en op donderdag 9 mei (Hemelvaartsdag) zijn wij gesloten.

Op maandag 20 mei zijn wij van 10:00 tot 16:00 uur geopend. Kom dus op 2e Pinksterdag gezellig langs in onze 2500 m² showroom in Tienray.
Onze verkoopspecialisten staan voor je klaar en helpen je graag bij het vinden van jouw nieuwe tegelvloer of badkamer.

Kayleigh | 04-09-2019 5 Minuten

10 wetenswaardigheden over het thema badkamer

Naar aanleiding van een uitgebreide studie is men hierachter gekomen. In onze blog kun je de 10 belangrijkste feiten achterhalen!

10 tips over jouw badkamer

We kijken eens naar de feiten:

1. De gemiddelde badkamer is 9,1 m²
2. We brengen elke dag ongeveer 40 minuten door in de badkamer!
3. De nieuwste trend zijn inloopdouches
4. Criteria voor topbadkamers: handig in gebruik
5. Veel mensen kunnen de kosten van een badkamerrenovatie niet goed inschatten
6. De kleur wit wordt nog steeds het meest gekozen in de badkamer!
7. Zo beoordelen mensen hun huidige badkamer!
8. Frustratie in de badkamer - het is gewoon te klein!
9. De gemiddelde leeftijd van een badkamer is 19,5 jaar
10. De grootste wensen voor de droombadkamer: daglicht en groot bad

1. De gemiddelde badkamer is 9,1m² groot

De gemiddelde badkamer is dus eerder bescheiden van formaat. Hoewel de grootte van de badkamer al enkele jaren gestaag groeit (in 2006 was dit slechts 7.8m ²), blijft de gemiddelde afmeting toch bescheiden. Alleen huiseigenaren overtreffen met een badkamer van gemiddeld 10,3 m², die van huurders. Gasttoiletten zijn in vergelijking met 2006 slechts met 0,2m² toegenomen. In 2017 was dit gemiddeld 3,4m².

2. 40 minuten per dag

Onderzoek heeft aangetoond dat de tijd die elke dag in de badkamer wordt doorgebracht in huishoudens waar vier of meer mensen wonen afneemt. Gemiddeld brengen we een half uur (29 minuten) door als we met meer dan vier mensen samenwonen. In een eenpersoons huishouden bedraagt de "badkamertijd" ongeveer 47 minuten. Deze tijd is over de hele dag verspreid.

Er is zelfs een verschil tussen het dagelijks badkamergebruik van vrouwen en mannen, maar het verschil is niet zo groot. Vrouwen besteden gemiddeld 47 minuten in de badkamer, terwijl mannen dit maar 35 minuten volhouden.

3. De nieuwste trend: inloopdouches

Binnen zes jaar (tussen 2011 en 2017) is de verkoop van de inloopdouche erg gestegen. Ten minste 17% van de badkamers is nu uitgerust met een dergelijke inloopdouche! Dit is een stijging van 10% ten opzichte van 2011. Sindsdien is er weer enige tijd verstreken en zal het percentage weer aanzienlijk hoger liggen.

Waarom is de inloopdouche nu ineens in opkomst? Aan de ene kant is het betreden van de douche nu veel veiliger, geschikter en comfortabeler. Aan de andere kant ziet de inloopdouche er visueel veel mooier uit. De grootte is ook zeer flexibel en neemt optisch minder ruimte in beslag. Een inloopdouche wordt vaak alleen door een glazen douchewand gescheiden van de badkamer. Voor de vloer en de inloopdouche worden vaak dezelfde tegels gebruikt hetgeen een rustig beeld geeft.

4. Top badkamer criteria: praktisch gebruik

Bijna iedereen is het er mee eens dat de badkamer gemakkelijk te gebruiken moet zijn. Dit is geen verrassing als je ziet hoeveel de onder feit 3 genoemde inloopdouches zich nu manifesteren!

Het criterium "praktisch en functioneel" is voor de gebruikers belangrijk waarbij het vermogen om te ontspannen en zich goed te voelen ook erg belangrijk wordt gevonden
Andere criteria zoals hoge kwaliteit, milieuvriendelijk en energiebesparend zijn ook erg belangrijk.

5. Kosten van een badkamerrenovatie moeilijk in te schatten

Iedereen die dit al eens eerder heeft gedaan weet dit wel maar als je dit nog nooit hebt gedaan is het moeilijk te beoordelen. Een derde heeft geen idee wat de kosten van een badkamerrenovatie zijn.

28% denkt naar schatting maximaal 5.000 € kwijt te zijn.
20% schat tussen € 5 en 10.000 te moeten investeren en slechts 10% van denkt meer nodig te hebben.

Natuurlijk is een dergelijke kostenraming voor een badkamerrenovatie moeilijk. Het hangt allemaal af van de vraag welke onderdelen worden geïnstalleerd. Hoeveel kasten worden er geplaatst, welke tegels worden er gelegd en welke aanpassingen moeten er worden gedaan vóór de renovatie (is de badkamer vochtig, moet de vloer worden geëgaliseerd, etc.) en moet dit door een vakman worden uitgevoerd?

In deze blogpost hebben we de mogelijke kosten voor je op een rijtje gezet.

6. De kleur wit wordt nog steeds het meest gekozen

De kleur wit in de badkamer staat al heel lang bovenaan. De meeste mensen geven de voorkeur aan een witte badkamer. Deze moet tijdloos en modern zijn! De kleuren beige en grijs volgen op enige afstand maar blauw wordt ook nog wel gebruikt. Maar wie weet. In de afgelopen jaren zijn tegels in betonlook en houtlook extreem populair geworden. Misschien wordt de kleur wit de komende jaren vervangen!

Witte wandtegels, waaronder bijvoorbeeld een witte marmer-look zijn populair! Geloof het of niet, wit is ook veelzijdig! Omdat een witte badkamer perfect kan worden gecombineerd met tegels in andere kleuren of verrijkt met mozaïeken en decors.

7. Zo beoordelen mensen hun huidige badkamer

Onze huidige badkamer wordt in de eerste plaats als gebruiksvriendelijk en functioneel gezien. De helft geeft aan dat hun badkamer levensloop bestendig is terwijl de andere helft vindt dat hun badkamer state-of-the-art was.
De meeste mensen zijn tevreden met hun badkamer. Natuurlijk zijn er ook nog grote groepen die niet tevreden zijn. Welke frustaties hebben de meeste mensen.

8. De badkamer wordt vaak te klein gevonden

De meeste mensen vinden hun badkamer te klein, maar hoe zit het met de rest van de bevindingen. Niet verwonderlijk dat lijst wordt aangevoerd door de kleine afmetingen van de badkamer! Met een gemiddelde afmeting van 9,1m² (zie feit 1) is de beschikbare ruimte in de badkamer beperkt tot een douche en een wastafel. Het plaatsen van een bad en een douche wordt dan al erg moeilijk.
Verdere opmerkingen zijn dat er geen raam in de badkamer zit of dat de badkamer niet levensloop bestendig is.

9. Gemiddelde levensduur is 19,5 jaar

Gemiddeld gaat een badkamer 19,5 jaar mee. De meeste badkamers zijn tussen de 11 en 20 jaar oud. De oudere badkamers zijn vaak gedateerd of soms wel sterk verouderd.
Bij de aanschaf van een nieuwe badkamer zijn advies, uitrusting, service en prijs belangrijk.

10. De grootste wensen

Bij een droombad zijn er 2 zaken die eruit springen. Een groot bad en daglicht. Bovendien zijn moderne, aan de muur hangende, toiletten voor de droombadkamer erg in trek en mogelijk LED-verlichting voor een sfeervolle ambiance. Ook een inloopdouche is een must.
Dat waren onze Top 10-feiten rond een gemiddelde bad. Komen deze feiten je bekend voor? We kunnen veel van deze antwoorden bevestigen via onze dagelijkse gesprekken met onze klanten. Andere feiten hebben ons ook verrast.
We vinden het bijvoorbeeld apart dat een groot bad deel uitmaakt van de absolute droombadkamer, zeker omdat de meeste mensen nauwelijks de tijd nemen om een lang bad te nemen? We blijven de ontwikkelingen op de voet volgen en informeren die via ons blog. 

Dit vind je misschien ook interessant