Prijsbelofte Showroom Nog vragen? +31 (0)478 - 69 11 63
tegelstudio.nl monster cashback
Op donderdag 9 mei (Hemelvaartsdag) zijn wij gesloten.

Op maandag 20 mei zijn wij van 10:00 tot 16:00 uur geopend. Kom dus op 2e Pinksterdag gezellig langs in onze 2500 m² showroom in Tienray.
Onze verkoopspecialisten staan voor je klaar en helpen je graag bij het vinden van jouw nieuwe tegelvloer of badkamer.

Kayleigh | 19-05-2023 2 Minuten

De ultieme ontwerp-tip voor jouw badkamer

De ultieme ontwerp-tip voor jouw badkamer

De badkamer vormgeven

Onze klanten zijn altijd dankbaar voor deze tip, daarom willen we deze vandaag ook graag met jullie in deze blogpost delen. Als er aan ons wordt gevraagd of er bepaalde ontwerpideeën zijn voor de badkamer, dan is dit onze pro-tip: probeer de vloertegels eens uit op de muur. Nu vraag je je misschien af waarom je dit zou doen en welk effect dat eigenlijk heeft?

Natuurlijk moet je deze manier van installeren niet willekeurig gebruiken, maar kun je hiervoor een eenvoudig systeem hanteren: het contrastontwerp. We laten hieronder zien hoe dit in zijn werk gaat!

Contrast in een klassieke badkamer

We gaan er even van uit dat je jouw badkamer op een klassieke manier wilt inrichten; met lichte wanden en een donkere vloer. In dit geval is deze tip namelijk zeker de moeite waard om te overwegen. Wat dacht je ervan om de witte of lichte muurtegels te onderbreken met zwarte of donkere vloertegels, precies daar waar je normaal witte keramische tegels zou aanbrengen.

Concreet betekent dit dat je bijvoorbeeld de donkere vloertegels achter een wit toilet kunt aanbrengen. Vaak is er in nieuwe badkamers een voorwandinstallatie voor het spoelgedeelte van het toilet. Deze meestal smalle wandinstallatie kan volledig worden bekleedt met de donkere wandtegels om zo het witte toilet sterk te laten contrasteren ten opzichte van de lichte wandtegels.

Niet alleen op het toilet is zo'n contrasterend ontwerp een goed idee. Ook de wanden van de douche kunnen geheel of gedeeltelijk worden betegeld met zwarte of donkere vloertegels. Vaak zijn er ook geschikte mozaïektegels beschikbaar, waarmee je een soortgelijk effect kunt creëren.

Omgekeerd badkamerontwerp en contrast zonder kleuren

Natuurlijk zijn er ook badkamers die het klassieke concept niet volgen. Deze hebben bijvoorbeeld donkere wandtegels en lichte vloertegels of wand- en vloertegels met weinig contrast. Desondanks is het ook in dit geval mogelijk om met het contrastprincipe te werken. Badkamers ontworpen in het upside-down concept (donkere muren en lichte, heldere vloeren) zijn nog steeds relatief zeldzaam, omdat het de badkamer in veel gevallen kleiner laat ogen. Toch zien we dat de vraag naar donkere muren steeds meer toeneemt! Ze passen bij de moderne, zwarte armaturen en worden vaak gerealiseerd in steenlook- of betonlook-tegels, soms zelfs in roestkleuren. Als je voor donkere muren met een lichtere vloer wilt gaan, raden we - naast het beschikken over een grote badkamer - aan om in goede verlichting te investeren, zodat deze ondanks de donkere wandtegels een ruim en modern uiterlijk krijgt.

Dus als je een grote badkamer hebt en je wilt toch het contrasterende ontwerpprincipe gebruiken, dan gebeurt dit eigenlijk vanzelf, omdat de witte vloertegels zich automatisch onderscheiden van de donkere wandtegels. Met betrekking tot de wastafel, geeft dit een heel verrassend effect. Als de wastafel donker is, kunnen de lichte wandtegels natuurlijk ook achter de wasbak tot aan het plafond worden aangebracht. Bijzonder populair zijn decortegels die de wastafel nog meer benadrukken.

Zonder groot contrast tussen wand en vloer

Vooral in badkamers, die volledig in steenlook zijn uitgevoerd, ziet het er met oog op het contrastontwerp in eerste instantie wellicht een beetje saai uit. Vooral wanneer er geen voorkeur is voor kleurverschillen, wijzen klanten aanvankelijk de suggestie met betrekking tot een contrasterend ontwerp af. Echter kan zo'n ontwerp ook prima zonder kleur wordengerealiseerd door het gebruik van decortegels.

Decortegels

Decortegels kunnen namelijk op veel verschillende manieren contrasten creëren. Er zijn reliëfdecortegels die zorgen voor een verandering in het 3D-beeld of afwijkende geometrische vormen. Daarnaast zijn er decortegels die geen structuur hebben, maar wel een lichte variatie in het kleurbeeld, waardoor deze zich onderscheidt van de basistegels. Dan zijn er ook nog decoratieve tegels die zijn voorzien van patronen of afbeeldingen voor een spannend accent in het ontwerp van jouw badkamer.

De ultieme ontwerpers-tip 

Om het nog maar even kort samen te vatten: bij het werken met contrast in de badkamer gaat het daarom ervoor te zorgen dat de badkamer geen saaie indruk maakt door een té homogeen beeld. Het ontwerp kan worden geaccentueerd met contrasterende elementen. Dit contrast kan vooral worden bereikt door gebruik te maken van kleurcontrasten met behulp van vloertegels of mozaïeken, maar ook door reliëf of decortegels. De beste manier om witte badkamertegels extra te benadrukken is om ze te combineren met een donkere tegel.  

Neem deze badkamer designtip zeker mee in het beslissingsproces op weg naar jouw ultieme droombadkamer.

Dit vind je misschien ook interessant