Prijsbelofte Showroom Nog vragen? +31 (0)478 - 69 11 63
tegelstudio.nl monster cashback
Kayleigh | 3-3-2022 2 Minuten

Tegels en voegen matchen: zo kies je de juiste voegkleur

De juiste voegkleur

Je hebt de perfecte tegels gevonden voor je badkamer, keuken, woonkamer of een andere ruimte in of buitenshuis. Maar dan komt de volgende stap, de afwerking. Misschien nog wel belangrijker dan de tegels zelf.
De afwerking zorgt namelijk voor het perfecte plaatje. En bij die afwerking hoort natuurlijk ook het kiezen van de juiste voegkleur, maar hoe doe je dit nu goed? Wij vertellen je er alles over!

Matchende of contrasterende voegkleur

Om het simpel te houden heb je eigenlijk maar 2 opties, een voegkleur die matcht bij de tegels of juist een contrasterende kleur. Hou je van rust, is je badkamer aan de kleine kant of wil je minimalistische look creëren, kies dan voor een voegkleur die matcht bij de tegels.   Wil je juist de focus leggen op de voeg dan kies je voor een contrasterende kleur.
Ook als je een statement wilt maken kan een contrasterende voegkleur mooi zijn. Denk maar eens aan donkere tegels met lichte voegen. Op deze manier springen de tegels er enorm uit. Je creëert hierdoor onbewust ook een grafisch patroon oftewel een grid.

Groot en klein formaat tegels

Wanneer je kiest voor groot formaat tegels is het mooi om een voegkleur te kiezen die bijna gelijk is aan de tegels. Grote tegels worden namelijk vaak gekozen omdat je dan weinig zichtbare voegen hebt, wanneer je kiest voor een voegkleur bijna gelijk aan de tegelkleur zal deze minimaal zichtbaar zijn. Ook bij een marmerlook tegel is het goed om te kiezen voor een bijpassende voeg. Dit zorgt ervoor dat het marmerpatroon goed tot zijn recht komt. Een contrasterende voeg zou het marmereffect doorbreken en dit zou zonde zijn. Heb je tegels gekozen in een bijzondere vorm, dan raden wij vaak aan om te werken met een contrasterende kleur. Hierdoor komt de vorm nog beter naar voren. Ook een mozaïektegel is mooi met een afwijkende voegkleur omdat dan de vormen goed tot zijn recht komen.

Warme of koele kleuren

Een andere richtlijn die je misschien kan helpen is om te kijken naar de kleurtoon van de tegel. Als je een warme tegelkleur hebt gekozen is het raadzaam ook een warme voegkleur kiezen. Dan harmoniseren de tegel en de voeg veel beter. Natuurlijk geldt ook het omgekeerde: bij een koele tegelkleur past een koele voegkleur.

Gekleurde voegen

Wist je dat er tegenwoordig niet alleen neutrale voegkleuren te verkrijgen zijn, ook bontgekleurde voegen zijn tegenwoordig een optie. Hou je van kleur, dan hoeft de tegelwand zeker niet neutraal te zijn. Denk wel goed na, want een voegkleur verander je natuurlijk niet zomaar.

Hoeveel voeg heb ik nodig

Op onze webshop verkopen wij ook diverse voegsoorten. De meest gangbare voegsoort is de Sopro Designfuge Flex DF10. Deze is verkrijgbaar in een veelzijdigheid aan kleuren en in verpakking van 1, 5 of 10 kg.
Je kunt voor een standaard 60x60 tegel met 1 emmer voeg van 5 kg c.a. 20 m2 betegelen.
Bij kleine tegels heb je dus veel meer voeg nodig omdat je hier veel meer voegen hebt.   Het allerbelangrijkste is natuurlijk dat je kiest wat jij mooi vindt! Donker, licht of gekleurd, een keuze blijft ook altijd je eigen smaak, we kunnen je alleen wat bruikbare handvaten meegeven.
Kayleigh

Ik ben Online Content Creator bij Tegelstudio en houd je op de hoogte van de nieuwste collecties, trends en ontwikkelingen op het gebied van tegels en sanitair. Mijn specialiteit, trends en lifestyle onderwerpen!

Toon alle artikelen van Kayleigh.

Dit vind je misschien ook interessant