Prijsbelofte Showroom Nog vragen? +31 (0)478 - 69 11 63
tegelstudio.nl monster cashback
Van zondag 21 t/m dinsdag 23 april, op zaterdag 27 april (Koningsdag) en op donderdag 9 mei (Hemelvaartsdag) zijn wij gesloten.

Op maandag 20 mei zijn wij van 10:00 tot 16:00 uur geopend. Kom dus op 2e Pinksterdag gezellig langs in onze 2500 m² showroom in Tienray.
Onze verkoopspecialisten staan voor je klaar en helpen je graag bij het vinden van jouw nieuwe tegelvloer of badkamer.

Janou | 09-11-2021 2 Minuten

Welke voegbreedte moet je aanhouden?

Nu de tegels mooi gelegd zijn, is het tijd om te gaan voegen! Ben je benieuwd naar wat nu de juiste voegbreedte is voor jouw tegels? Het is namelijk zo dat de voegbreedtes worden gespecificeerd in overeenstemming met een DIN-norm. In deze blog vertellen we je hier graag meer over. Daarnaast geven we ook nog een aantal tips & tricks, dus lees snel verder!

De juiste voegbreedte

Het type tegels maakt voor het bepalen van de voegbreedte geen verschil. Ongeacht of je keramische of porcellanato tegels wilt voegen, de voegbreedtes worden gespecificeerd in overeenstemming met een DIN-norm. Zo adviseert DIN 18 157 een voegbreedte aan te houden die afhangt van de lengte van de zijkant van de tegels. Bij een zijlengte tot 150 mm kunnen voegen worden gerealiseerd in een breedte van ongeveer 2 mm. Vanaf een lengte van 150 mm moet er worden gekozen voor een voeg van minimaal 2 tot 8 mm breed. Het kan zijn dat de voegbreedte ook wordt aangegeven door de tegelfabrikant.

Het belang van voegen

Naast dat het esthetisch mooier is, is het ook belangrijk om voegen met de juiste voegbreedte te leggen, dit voorkomt namelijk beschadigingen en scheurtjes op de tegels. We raden het dan ook sterk af om de tegels zonder voeg te leggen omdat de kanten op elk moment tijdens gebruik kunnen afschilferen. Daarnaast zorgt een voegverbinding voor een balancerend effect en beschermt de vloer tegen het binnendringen van vuil. Op cement-gebaseerde mortel voorkomt zelfs het binnendringen en de groei van bacteriën en schimmels.

De breedte van de voeg heeft ook invloed op het totaalbeeld van de ruimte, zo zorgen smalle voegen voor wat meer rust. Ook geven de vloer en wanden dan al sneller het idee van een groter oppervlak. Bredere naden creëren juist een rustiek kamerbeeld.

De keuze van de kleur van de voeg, die overigens al lang geen bijzaak meer is, heeft natuurlijk ook veel invloed op het eindresultaat. Je kunt namelijk een voeg kiezen die lichter, donkerder of gelijk aan de tegelkleur is. Waar een vloer in ongeveer dezelfde voegkleur een rustig, homogeen beeld geeft, tovert een vloer met een afwijkende voegkleur een rasterpatroon tevoorschijn. Een kleine tip om het maken van een keuze wat betreft de kleur wat te vereenvoudigen: als je voor een warme tegelkleur hebt gekozen, is het raadzaam ook een warme voegkleur te kiezen. Hierdoor harmoniseren de tegel en de voeg een stuk beter. Uiteraard geldt dit ook voor koele tegelkleur met een koele voegkleur.

Tips

Je wilt er natuurlijk voor zorgen dat de voegen zo egaal en glad mogelijk worden. Om dit resultaat te bereiken hebben we hieronder een aantal tips voor je op een rijtje gezet.

Zorg ervoor dat je voegsel bij het mengen schoon is, anders maak je het jezelf al bijna onmogelijk om een mooie voeg te creëren. Start daarom met een gereinigde of nieuwe emmer om het voegsel met zuiver water te mengen met een schone garde. Daarnaast is het zaak om lucht onder het verse voegmateriaal te voorkomen, deze zorgen er namelijk voor dat er gaatjes tevoorschijn komen nadat de voeg is opgedroogd.

Kies voor kwalitatieve producten en neem echt de tijd voor deze klus. Het mag dan zo zijn, dat deze producten ietwat duurder zijn en dat het proces wat langer duurt, maar daarna heb je er dan ook wel meer gebruiksplezier van. En het is natuurlijk ook wat waard als de levensduur van de tegels uiteindelijk langer is. Let er bij het uitzoeken van een inwasspaan op dat deze niet rond gaat staan. Dit zorgt er namelijk voor voegen die niet geheel vol zijn.

Het wassen van de tegels raden we aan diagonaal te doen, zodat je tijdens het inwassen de voegen niet weer opnieuw leeg trekt. Ga na het inwassen niet direct nog een keer met water over de voegen heen, hierdoor kan het juist zijn dat ze poreus worden en later gaan afbrokkelen. Wat we daarna wel aanraden om te doen is het controleren of de voeg voldoende is aangetrokken. Dit kun je doen door met je vinger over de voeg te gaan, als deze niet meer plakt is het in orde. Is dit het geval, kun je met de schuurzijde van een sponsje en een heel klein beetje water de aanzet op de tegel losdraaien. Daarna kun je de voegen van losse resten verlossen door ze af te doen met een sponsje en iets meer water.

Met deze tips zou het moeten lukken een mooie egale voeg zonder luchtbellen te creëren.
Veel succes met voegen!

Dit vind je misschien ook interessant